AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA !

Aflîndu-ne în perioada comemorării persoanelor decedate de SIDA ( a treia duminică a lunii mai) și a campaniei de testare la HIV, care se desfășoară în perioada 15 mai - 15 iunie,  aceasta fiind o problemă de sănătate publică la nivel mondial, îndemnăm și încurajăm populația pentru a se testa la HIV, îndeosebi populația aflată în grupul de risc, pentru a-și păstra sănătatea sa, precum și a  familiilor și apropiaților lor.

În zilele noastre găsim multă informație despre maladia în cauză, grație faptului că trăim în epoca tehnologiilor informaționale. Doar cu cîteva clicuri putem găsi răspuns la întrebările: în ce constă  maladia dată, cum să ne protejăm și cum să ne tratăm? Totuși o parte din populație, bazindu-se pe mituri, prejudecăți și propriile convingeri, nu percep corect această boală.

Astăzi putem spune cu certitudine că HIV nu mai este o sentință, în cazul cînd persoana este testată la timp și primește tratament. Această boală nu poate fi tratată definitiv, dar administrarea tratamentului ARV (antiretroviral), permite acestor persoane să ducă o viață obișnuită,  fiind siguri de apropiații lor,  pot duce o viață sexuală deplină.

Dacă nu știi - află și te protejează!

În acest context, și, luînd în considerație faptul că fiecare dintre noi dorește să trăiască o viață normală, venim cu un îndemn față de  populație de a trece  testarea la HIV, pentru a-și cunoaște statutul său și a-i proteja pe cei apropiați. În raionul Soroca aceasta se face în cadrul IMSP Soroca "A. Prisacari", cu sediul pe adresa "N. Testimițeanu 68",  precum și în rețeaua de farmacii "Farmacia Familiei".

Menționăm că testarea se face ANONIM și GRATUIT!

 

Sănătate tuturor!

”SĂNĂTATE PENTRU TOȚI”

          Cu acest generic marcăm in acest an, pe data de 7 aprilie ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII. Este o ocazie cu care fiecare comunitate își îndreaptă atenția către beneficiile unei stări mai bune de sănătate. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îș sărbătorește cu această ocazie și cea de-a 75-a aniversare de la înființare. Pentru că sloganul din acest an este ”Sănătate pentru toți” –  să devină o realitate, este nevoie ca fiecare sa conștientizeze că cel mai de preț lucru in viata este  SĂNĂTATEA.
  Cadrele medicale ale IMSP Spitalul Raional Soroca au organizat un șir de activități pentru toți  pacienții care sunt internați în sectiile instituției și care s-au adresat pentru consulații in cadrul SAMSA.

  Activitățile noastre organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătații urmăresc creșterea gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor de sănătate și vin în sprijinul comunităților, de la nivel local până la nivel internațional, pentru implicarea în acțiuni care să aibă drept rezultat îmbunătățirea stării de sănătate.

     Activitatea a fost organizată de către IMSP Spitalul Raional Soroca în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția, în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

O delegație a Republicii Moldova, la Reuniunea regională privind implementarea Planului de acțiune de combatere a tuberculozei pentru Regiunea Europeană a OMS

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, împreună cu reprezentanți ai Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a participat la Reuniunea regională privind implementarea Planului de acțiune de combatere a tuberculozei pentru Regiunea Europeană a OMS 2023-2030. Întrunirea s-a desfășurat la Istanbul, Turcia.

Participanții din cele 18 țări din Regiunea Europeană a OMS cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei au discutat despre prioritățile strategice și acțiunile care urmează să fie întreprinse de țări, OMS, Parteneriatul Stop TB, Fondul Global și alți parteneri în vederea asigurării accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei. 

În cadrul unui panel de discuții secretarul de stat a vorbit despre angajamentul țării în ceea ce privește accelerarea răspunsului la tuberculoză, care necesită eforturi considerabile în contextul crizelor permanente. Svetlana Nicolaescu a spus că, în conformitate cu angajamentul asumat, de a reduce povara tuberculozei, în Republica Moldova a fost implementat modelul de îngrijire centrat pe necesitățile persoanelor cu tuberculoză. Astfel, sunt disponibile metode moderne de diagnosticare, inclusiv a formelor de tuberculoză multidrog-rezistentă, dar și noi scheme terapeutice – cu preparate non-injectabile și regimuri scurte de tratament. La fel, pentru creșterea aderenței la tratament este asigurat accesul pacienților la servicii psihosociale, cu implicarea reprezentanților din sectorul neguvernamental, etc.

Secretarul de stat a menționat despre faptul că în Republica Moldova au acces la servicii medicale inclusiv persoanele refugiate din Ucraina și a mai punctat despre riscurile pentru sistemul de sănătate în contextul atacurile Rusiei asupra obiectelor de infrastructură energetică din țara vecină.

Menționăm că, Guvernul Republicii Moldova a aprobat anul acesta Programul național de răspuns la tuberculoză pentru 2022-2025. Astfel, până în anul 2025, se propune reducerea semnificativă a incidenței tuberculozei și a mortalității, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii, etc. În cadrul reuniunii, Svetlana Nicolaescu și-a exprimat recunoștința partenerilor internaționali și donatorilor care sprijină eforturile Republicii Moldova în controlul tuberculozei.

Planul de acțiune pentru Regiunea Europeană a OMS prevede eliminarea tuberculozei către anul 2030 și a fost aprobat la cea de-a 72-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa, la care a participat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Pacienții cu diabet zaharat își iau analogii de insulină și dispozitivele necesare, gratuit, din farmaciile de lângă casă

De la 1 iulie 2022, persoanele cu diabet zaharat beneficiază de teste și lanțete compensate pentru monitorizarea glicemiei, precum și de șapte tipuri de analogi de insulină. Tratamentul este prescris de medicul endocrinolog, iar medicamentele sunt eliberate gratis în farmacii. Ministerul Sănătății, împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, a schimbat mecanismul de asigurare cu analogi de insulină deoarece anterior procesul era însoțit de mai multe deficiențe – procedurile de achiziții publice erau anevoioase, iar distribuirea – neuniformă.

Potrivit endocrinologului Dorina Caraman datorită noilor reglementări, pacienții beneficiază de un tratament continuu, conform schemelor prescrise de medic. În afară de analogii de insulină sunt compensate lanțetele și testele.

Cetățenii vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite

Volumul de servicii medicale prestate din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală va fi extins. Astfel, cetățenii asigurați vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite, esențiale pentru diagnosticare și tratament corespunzător. Modificările la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, în cadrul ședinței de miercuri, 13 aprilie.

Datorită modificărilor operate la Programul unic, medicii de familie vor putea elibera bilete de trimitere pentru mai multe servicii medicale necesare pentru stabilirea diagnosticului. La fel, toate persoanele vor avea acces la anestezie în cazul efectuării procedurilor de diagnostic și tratament invaziv, precum colonoscopie, bronhoscopie, puncție, biopsie etc. 

De asemenea, conform modificărilor, nu doar pacienții cu maladii oncologice vor putea beneficia de protezare oculară gratuită, în caz de anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, dar și persoanele cu alte boli. Totodată, toți pacienții vor beneficia gratuit de proteze oro-maxilo-faciale individuale. 

„La fel, în lista serviciilor de înaltă performanță au fost incluse metode contemporane de investigații, precum testarea citogenetică prin FISH (hibridizare fluoriscentă in situ), necesară pentru diagnosticarea leucemiei acute și cronice, dar și a limfoamelor maligne. Testarea citogenică este indicată și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian etc. Până acum, pacienții trebuiau să achite pentru aceste investigații”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul conferinței de presă organizată după ședința Guvernului.

De asemenea, investigația PET CT (tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomografic) va fi efectuată tuturor persoanelor pentru a evalua eficacitatea tratamentului în cazul patologiilor oncologice. 

Pentru a diversifica metodele de diagnostic și a reduce povara financiară asupra pacienților, a fost extins spectrul de investigații pentru determinarea parametrilor bacteriologici, imunologici, investigaţii citomorfologice şi histopatologice, investigaţii radiodiologice etc. 

La fel, vor fi compensate dispozitivele medicale, inclusiv cele pentru determinarea glicemiei, pungile colectoare pentru stome, urostome și exoprotezele mamare. 

Cheltuielile pentru punerea în aplicare a modificărilor propuse la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost prevăzute în bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medical (FAOAM) pentru anul 2022.