- 29Nov2022
-
O delegație a Republicii Moldova, la Reuniunea regională privind implementarea Planului de acțiune de combatere a tuberculozei pentru Regiunea Europeană a OMS
Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, împreună cu reprezentanți ai Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a participat la Reuniunea regională privind implementarea Planului de acțiune de combatere a tuberculozei pentru Regiunea Europeană a OMS 2023-2030. Întrunirea s-a desfășurat la Istanbul, Turcia.
Participanții din cele 18 țări din Regiunea Europeană a OMS cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei au discutat despre prioritățile strategice și acțiunile care urmează să fie întreprinse de țări, OMS, Parteneriatul Stop TB, Fondul Global și alți parteneri în vederea asigurării accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei.
În cadrul unui panel de discuții secretarul de stat a vorbit despre angajamentul țării în ceea ce privește accelerarea răspunsului la tuberculoză, care necesită eforturi considerabile în contextul crizelor permanente. Svetlana Nicolaescu a spus că, în conformitate cu angajamentul asumat, de a reduce povara tuberculozei, în Republica Moldova a fost implementat modelul de îngrijire centrat pe necesitățile persoanelor cu tuberculoză. Astfel, sunt disponibile metode moderne de diagnosticare, inclusiv a formelor de tuberculoză multidrog-rezistentă, dar și noi scheme terapeutice – cu preparate non-injectabile și regimuri scurte de tratament. La fel, pentru creșterea aderenței la tratament este asigurat accesul pacienților la servicii psihosociale, cu implicarea reprezentanților din sectorul neguvernamental, etc.
Secretarul de stat a menționat despre faptul că în Republica Moldova au acces la servicii medicale inclusiv persoanele refugiate din Ucraina și a mai punctat despre riscurile pentru sistemul de sănătate în contextul atacurile Rusiei asupra obiectelor de infrastructură energetică din țara vecină.
Menționăm că, Guvernul Republicii Moldova a aprobat anul acesta Programul național de răspuns la tuberculoză pentru 2022-2025. Astfel, până în anul 2025, se propune reducerea semnificativă a incidenței tuberculozei și a mortalității, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii, etc. În cadrul reuniunii, Svetlana Nicolaescu și-a exprimat recunoștința partenerilor internaționali și donatorilor care sprijină eforturile Republicii Moldova în controlul tuberculozei.
Planul de acțiune pentru Regiunea Europeană a OMS prevede eliminarea tuberculozei către anul 2030 și a fost aprobat la cea de-a 72-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa, la care a participat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.